Artróza I: Trápí vás artróza? Jak ni?

Publié le 23 Avril 2016

Dovršením 40 až 45 let začínáme být všichni postižení artrózou. Je to degenerativní důsledek stárnutí. Je to příroda. Záleží však na každém z nás, jak daleko ji necháme dojít. Někteří ji vůbec nepocítí. Jiní naopak začnou mít bolesti, nejdříve ráno, později celý den. Počase už máte problém zvednout nohu a vyjít schody. Večer pak máte nateklý a bolavý kloub i bez pohybu. Může dojít až k deformaci kloubů. Artróza je dlouhodobá a plíživá nemoc, která se vyvíjí postupně, po dobu 20 až 30 let, než se z vás stane opravdový invalida. Je to jedna z nemocí, která nám nejvíce znepříjemňuje život.

Bolest je natolik nesnesitelná, že se neobejdete bez léků proti otokům a bolesti jako je například ibuprofen? Tady však pozor! Zpočátku pocítíte velkou úlevu, bolest bude postupně ustupovat. Což však platí jen několik prvních týdnů. Poté se bolest vrátí, a navíc bude daleko silnější. A to není konec všem nočním můrám. Ibuprofen je velmi agresivní pro trávicí systém. Jeho pravidelným a dlouhodobým užíváním si můžete poškodit žaludeční i střevní stěny a můžete začít trpět jejich krvácením.

Je potřeba si uvědomit, že artróza není rýma nebo zlomená noha. Není to krátkodobé onemocnění. Cílem jejího léčení není jen několikadenní úleva od bolesti.

Skutečným cílem je, abyste do 6 měsíců, do 2 let či 10 let neskončili na invalidním vozíku. Naštěstí existují přírodní postupy, které nemají vedlejší efekty, umožní snížit bolest, zbaví vás otoku a podpoří znovuobnovení chrupavky.

Artróza není nemoc, která se vyvíjí vždy jen k horšímu. V jejím vývoji můžete hodit i zpátečku! Pokusím se vám zde stručně předat několik rad, jak na artrózu přirozeně a chytře.

Jak fungují klouby?

Dovolte mi, abych vám nejdříve velice stručně naznačila, jak takový kloub funguje. Váš kloub je vybaven chrupavkou, která umožňuje jeho pohyb. Chrupavka je vyživována pomoci molekul, které se nachází v synoviální tekutině, ta má funkci jakéhosi lubrikantu. Chrupavka se skládá z jednoho druhu buněk tzv. chondrocytů. Chondrocyty májí velmi důležitou funkci pro údržbu a regeneraci chrupavky. Aby byly ve formě, musí mít přístup k výživě, kterou najdou v synoviální tekutině. Představte si, že chrupavka funguje jako jakási houba: při tlaku tekutinu vypouští, a potřebuje prostor a pohyb, aby ji nasákla. Chondrocytům neprospívá, když nemáte dostatečný pohyb, když vystavujete klouby velkým nárazům či častým vibracím, pokud trpíte nadváhou, ale taky trpíte-li otoky kloubů. Je zde namístě poznamenat, že s věkem jsou chondrocyty čím dál méně aktivní.

Nemá smysl cpát se prášky proti bolesti, pokud to není nezbytně nutné. Tlumením bolesti ztrácíte možnost sledovat vývoj vaší artrózy a začít s její efektivní léčbou.

Tête fémorale - femorální hlava, Cartilage - chrupavka, Membrane Synoviale - synoviální membrána, Ligament rond - kulaté vazivo, Capsule - pouzdro

Tête fémorale - femorální hlava, Cartilage - chrupavka, Membrane Synoviale - synoviální membrána, Ligament rond - kulaté vazivo, Capsule - pouzdro

Jak na artrózu?

Váš boj s artrózou lze shrnout do tří fází.

První fáze: Uhaste požár

Pociťujete bolesti kloubů? Může to být první požární alarm!

Pokud nemáte dostatek pohybu, začněte se hýbat. Je potřeba rozproudit synoviální tekutinu v chrupavkách.

Pokud trpíte nadváhou, ulehčete svým kloubům a shoďte pár kilo. Na prvním místě byste měli snížit vaši konzumaci těstovin, škrobů a cukrů.

Pokud vaši bolest kloubů způsobil nějaký úraz v minulosti, který poranil kloub, nebo jste ve věku, kdy se může artróza projevit, přejděte rovnou k druhé fázi.

Druhá fáze: Výživou proti artróze

Existuje stále více vědeckých studií poukazujících na to, jak důležitou roli hraje výživa při tvorbě zánětů.

Abyste omezili možnost vzniku zánětů a tedy i riziko artrózy:

  • Jezte více ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na antioxidanty, které mimo jiné pomáhají snížit zánětlivost způsobenou volnými radikály.
  • Nešetřete kořením, které má také protizánětlivé účinky (pepř, kurkuma, skořice, zázvor …).
  • Zvyšte přísun mastných kyselin omega-3, které najdete v řepkovém oleji, ve lněných semínkách, v sardinkách, v tuňákovi, v lososech, v makrelách, ale taky v ořeších atd. Snižte přísun mastných kyselin omega-6 (slunečnicový olej a margarín, kukuřicový olej, olej z hroznových pecek), které zánětlivost naopak podporují. Rybí tuky navíc nemají jen protizánětlivý účinek. Ony také blokují funkčnost enzymů, které způsobují rozpad chrupavky.

Po všech těchto opatřeních můžete přejít k bylině, královně proti zánětům, původem z pouště Kalahari. Je jim Harpagofyt ležatý. Tato bylina je velmi účinná proti zánětům, zmírňuje bolest a zklidňuje. Můžete ji užívat ve formě sušené práškované hlízy 0,1-0,25 g třikrát denně nebo tekutého extraktu (1:1 v 25 % alkoholu) 0,1-0,25 ml třikrát denně (podle prof. RNDr. Luďka Jahodáře, CSc, AVICENNUM).

 

Harpagofyt ležatý

Harpagofyt ležatý

Třetí Fáze: Ta největší práce vás však ještě čeká: obnovit chrupavku

Současný trh vám nabízí řady přírodních doplňků na výživu chrupavky. Celkem budete potřebovat přípravky tři.

Prvním přípravkem, který vám pomůže napravit škody způsobené artrózou, je glukosamin. Jeho objev byl pro vědeckou obec revoluční. Glukosamin sulfát přispívá k obnovení poškozené chrupavky a navrátí jí její schopnost lubrikace pomoci synoviálního roztoku, což se dlouhá léta považovalo za nemožné. Při dávce 1500 mg denně, může nastat zlepšení už po 2 týdnech.

Druhým přípravkem je chondroitin, který snižuje aktivitu enzymů, které ničí chrupavku. Poslední výzkumy potvrzují, že chondroitin doplňuje účinky glukosaminu. Při dávce 1200 mg denně pocítíte zlepšení po 4 až 8 týdnech užívání, což je o něco později než u glukosaminu.

Třetím přípravkem je pak MSM neboli methyl-sulfonyl-methan (CH 3 SO 2 CH 3), je přirozeným zdrojem organické síry. MSM posílí přirozenou tělesnou produkci chondroitinu sulfátu, glukosaminu sulfátu a kyseliny hyalurónové, které podporují elasticitu kloubů.

Tak jako sulfát glukosaminu a chondroitinu, tak i MSM nejsou toxické a jsou slučitelné s jinými léky. Můžete na toto téma konzultovat vašeho lékaře. Aby však byly účinné, musí se užívat dlouhodobě. První účinky pocítíte nejdříve zhruba po 3 týdnech.

Mimo to mají pro lidský organismus i další pozitivní účinky. Snižují alergické reakce tím, že znemožňují uchycení alergenů na sliznicích. Podporují trávení, snižují problémy s průjmy, se zácpou a překyselením organismu.

Tyto potravinové doplňky nejsou levná záležitost. Na internetu najdete všechno možné, ale pozor, ne vždy té nejlepší kvality. Nechte si proto poradit v lékárně nebo od vašeho lékaře.

Mějte stále na mysli, že základem léčby artrózy je vyvážená strava. A že užívání potravinových doplňků proti artróze bude účinnější, pokud je budete doplňovat vitamínem D, omegou 3, ale taky vitamínem C a zinkem. V tomto případě vynechejte měď i železo, protože ty mají zánětlivé účinky.

Budu ráda, pokud mi napíšete o svých zkušenostech s vaší léčbou a jejími účinky ve vašem konkrétním případě.

Pokud vás téma artrózy zajímá, připravuji další článek. V tom se více zaměřím na výživu, kterou můžete artrózu oddálit, anebo jí doprovodit léčbu již projevené artrózy.

Zdroje: Dr. Bertrand Guérineau : Les Secrets de la micronutrition, Dr. Jean Paule Courtay : Les dossier de Santé et Nutrition, mars 2016, Jean-Marc Dupuis : https://www.santenatureinnovation.com/

Rédigé par Radana Charlionet

Publié dans #artroza

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article