Trápí vás překyselení organismu?

Publié le 11 Avril 2016

Trápí vás překyselení organismu?

Lidský organismus potřebuje pro své správné fungování vyrovnaný poměr kyselinotvorných a zásaditých prvků. Tento poměr se vyjadřuje v pH (potentiel hydrogène). Je to však balancování na tenké hraně, jelikož interval ideální pH je mezi 7,35 a 7,45. (Neutrální prostředí je 7 pH.) Zdravý lidský organismus je tedy přirozeně lehce zásaditý.

Překyselování organismu je velkým neduhem naší moderní společnosti. Není divu, je to způsobeno stresujícím životním prostředím (hluk, znečištění, dopravní provoz….), našim životem ve stresu (spánek, způsob stravování, zaměstnání,…) ale také nadměrnou konzumací kyselinotvorných potravin a nápojů a nedostatečnou konzumací zásaditých potravin.

Jaké jsou důsledky překyselení organismu?

Vysoká kyselost organismu zvyšuje tvorbu zánětů a otoků, zpomaluje metabolismus, odplavuje minerály z těla (magnesium, vápník a další). Organismus je celkově oslaben a s ním i váš imunitní systém. Zrychluje proces stárnutí. Pro některé to může být překvapivé, ale kyselost organismu také ovlivňuje naše emocionální reakce a citlivost na stres.

Poznali jste v tomto hrubém výčtu některý z vašich zdravotních problémů? Pokud chcete zjistit, zda i váš organismus trpí přílišnou kyselostí, stačí zajít do lékárny a koupit si lakmusové papírky. Změřte si vaše pH moči a hned budete vědět na čem jste. Neznepokojujte se, ráno po probuzení je zcela normální, když je pH moči kyselejší a to mezi 5,5 a 6,5, v poledne je pak mezi 6,5 a 7 a konečně večer mezi 7 a 7,5.

Jak snížit kyselost organismu?

Náš organismus obsahuje jakýsi systém „tampon“, který přirozeně vyrovnává poměr mezi zásaditostí a kyselostí organismu. Tento systém je tvořen bikarbonátem vápenatým. Zdroje vápníku nejdříve hledá v naší stravě. Pokud je však naše strava převážně kyselinotvorná, bere vápník z našich tělesných zásob, tedy z kostí, chrupavek či zubů. Není se tedy čemu divit, jestliže po letech překyselování a demineralizace organismu máme najednou problémy s artrózou, osteoporózou či zubními kazy. Pro snížení kyselosti organismu existují dvě řešení.

Prvním řešením je upravit náš jídelníček. Abyste se lépe orientovali v tom, které potraviny omezit či zcela vynechat, uvádím vám hrubý výčet kyselých, neutrálních a zásaditých potravin:

Kyselinotvorné potraviny

  • Brambůrky, tyčinky a další slané aperitivy
  • Ořechy, pistácie, arašídy
  • Maso (nejvíce červené) a uzené výrobky
  • Vaječné žloutky
  • Pečivo, zákusky, koláče, ovesné vločky
  • Mléčná čokoláda, marmeláda
  • Ryby v konzervách
  • Chřest, artyčoky, bruselské zelí, cibule, pórek, rebarbora, vařený špenát
  • Luštěniny jsou lehce kyselé (kromě sóji a hrášku)
  • Těstoviny a rýže jsou lehce kyselé
  • Všechny sýry
  • Tvaroh
  • Perlivá minerálka, sody a energetické nápoje, káva, černý čaj, pivo

Neutrální potraviny

  • Tuky rostlinné či živočišné
  • Ostatní olejnaté plody (mandle, lískové ořechy) jsou slabě zásadité
  • Cukr je neutrální (upřednostňujte nerafinovaný)
  • Jogurty jsou lehce zásadité
  • Mléčné výrobky jsou neutrální
  • Pramenitá voda

Zásadité potraviny:

  • Všechno ovoce je zásadité, především citrony, fíky, žlutý meloun, datle, hrozinky, sušené meruňky, zralé banány, jablka
  • Černá čokoláda
  • Všechna zelenina je zásaditá, především lilek, rajče, salát, brambory, špenát, brokolice, okurky, zelená fazolka, mrkev, kysané zelí
  • houby
  • Zelený čaj
  • Ovocné džusy (ananas, pomeranč, mrkev, rajče)
  • Bílé a červené víno¨

(zdroj: Dr Bertrand Guérineau, Les secrets de la micronutrition)

Jednoduše řečeno, ve vašich talířích nešetřete ovocem a zeleninou. Chléb, rýže a těstoviny by neměli tvořit více než 25% vašeho talíře. Omezte konzumaci masa na 1 či 3 jídla týdně. Upřednostňujte bílé maso a ryby. Maso můžete nahradit rostlinnými bílkovinami. Používejte minimum soli a cukru. Používejte koření, které má taky neutralizující účinky a podporuje trávení (tymián, kmín, kurkuma, koriandr, skořice, muškátový oříšek, atd.)

Jak můžete sami vidět, většina potravin, které máme ve zvyku konzumovat, je kyselinotvorných. Jak pomoct tělu snížit tuto kyselost? V tomto případě se doporučuje pít zásadité nápoje obsahující vápník, magnézium či kalium. Pomůžete tak výrazně procesu odkyselování organismu a budete se velice rychle cítit lépe. Dalším typem je šťáva z citronu, kterou pijete ráno na lačno. Je to výborný prostředek k vyrovnání dočasného překyselení zdravého organismu, například po kocovině. Neváhejte užívat jedlou sodu, která pomůže vyrovnat poměr kalia a sodíku v organismu a přispěje tak ke správnému poměru kyselosti a zásaditosti.

Druhým řešením jak snížit kyselost organismu, je zvýšená aktivita plic. Správné dýchání, procházky na čerstvém vzduchu, tělesná aktivita, pobyt v horách…. Okysličování organismu pomůže z těla vyloučit slabé kyseliny (kyselina uhličitá, kyselina mléčná…) a tím přispěje k odkyselení organismu. Již několik tisíc let doporučuje Ayurvedská medicína po jídle udělat 100 malých kroků. Dnešní nutricionisté doporučují 30 minut chůze po vydatném jídle.

Rédigé par Radana Charlionet

Publié dans #zivotosprava

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article